Počuli ste to, že zo vzduchu sa dá vyrobiť múka? Ľudský svet je plný ohurujúcich správ, na ktoré sa nie vždy dá spoľahnúť. Keďže správa má v sebe koreň „prav“ ako „pravdu“, nie všetky správy sú správy.
Dá sa teda vyrobiť zo vzduchu múka? Ako sa to vezme. Keď sa tak nad tým človek zamyslí, môže vám zvestovať bez mihnutia vnútorného viečka, že asi tak, ako sa dá uvariť zo sekery polievka. Poznáte tú slovenskú rozprávku, však? Kto také veci nečítal, môže sa ľahšie namotať na múku zo vzduchu. Inak ráno človek presýpal ražný šrot a mal taký pocit, že vo vzduchu bolo teda dosť múky. Nad niektorými mestami by sa dalo vyťažiť celkom slušné množstvo čiernej múčky, len by sa viac ponášala na sadze z komína, ako na to, z čoho si upečiete chlieb.
Keď sa na to pozrieme očami chemickej vedy, tak múka sú hlavne uhľovodíky. Človek sa tak snaží pochopiť, z čoho vychádzajú niektorí ľahkoverní, keď si predstavujú výroby múky zo vzduchu, ktorý obsahuje uhlík a vodík. V podstate by sa tak dalo vyrobiť aj drevo, to je tiež prevažne uhľovodík. I ropa, ktorá je prírodou vyrobená asi aj z dreva. A čo mäso? Neskladá sa prevažne z uhľovodíkov a z vody? To sú predsa prvky, z ktorých je zložený vzduch. Na taký vývar by bolo pridať ešte niečo z vápenca a železnej rudy a iných kamienkov, ale to by bola hustá chemická operácia..
Ak by sa podarilo zostaviť z prvkov vzduchu v nejakom laboratóriu hmotu zložením podobnú múke, malo by to, ako to už býva, nejaké sprievodné požívacie riziká. A hlavne – by to bolo neuveriteľne drahé.
Čo myslíte, koľko by stálo kilo takejto „múky“, To by ste museli byť milionár, aby ste sa stravovali takýmto spôsobom. Ale takto by vám tie milióny dlho nevydržali.
Sú aj iné možnosti, ako vyrábať potraviny z chemických prvkov. Ak chceme riešiť nedostatok a hospodársku náročnosť potravín, pre začiatok by sme mali prestať ich vyhadzovať do smetiakov, prestať spaľovať obilie v tepelných elektrárňach, vylievať mlieko do poľa a skrátka celkovo prestať s neúctou a hlúpymi kapitálovými trikmi, ako ničením potravín dosahovať ich vyššie ceny.
No a potom je tu ešte jeden podstatne výhodnejší a zdravší postup, ako vyrobiť potraviny v chemickom laboratóriu. Ako? Napríklad jedlé plodiny sadiť, pestovať a tak. Áno, áno, je to také staromódne. Chápeme, že to nie je také ohurujúce, ale – máme takú jednu peknú uvádzačku, a ak sa nám podarí ju prehovoriť, tak na vás mrkne vnútorným viečkom. To bude znamenie, že nad nami bdejú vyššie sily. A v stupenke o hodnote jedného sýtejšieho reštauračného obeda budete mať okrem celodenných prednášok a večerných koncertov ako bonus zdarma aj návštevu jednej pozemskej zasnúbenej krajiny. V ktorej sa dajú vyrobiť potraviny zo vzduchu, zeme, vody a slnka. S pomocou všehomírnej, ale hlavne vašej živy.
Podporte našu redakciu a vedomecké vzdelávanie poslaním daru, či trvalým príkazom. TU sú podrobnosti