Kategórie
Remeslá Vzdelávanie

Kedy odrezať drevo na luk?

Včera sme v domácom vzdelávaní kreslili, dnes vyrábame šípy-

V lete, keď je remeselný tábor, si mnoho ľudí povie, že by chceli vyrábať luky a šípy. Hovoríme aj, teda hlavne o dospelých. Viete, kedy je dobré odrezať drevo na luk a šípy?

Ten čas nastáva teraz. Sekať v sečni. Ezoterici tvrdia, že jeden dátum v roku je dobrý na vyrúbanie najlepšieho, najhustejšieho, najodolnejšieho dreva. Príroda, vedomstvo a znalosti zo života však vravia niečo iné. Mráz a odmäk je každý rok v iné dni, neriadi sa podľa nášho kalendára. Keď mrzne aspoň týždeň v kuse, po zimnom slnovrate, je drevo husté. V odmäkoch je redšie, nalieva sa doň vody a pri prvom mraze hneď len tak neodíde. Po zimnom slnovrate bolo pomerne teplo a teraz začína mrznúť. V sečni sekáš. V ľutni, vo februári už bude mať drevo príliš nabehnuté (naliate puky a šťavu). Takže – na luk je dobrý – agát a jaseň – tieto dve dreviny považujú aj lesníci za burinu a rastú aj v opakovane zrezávaných plochách, pri cestách, pod drôtmi, skrátka tam, kde ich znovu a znovu zrežú a teda nevznikne z hľadiska prírody škoda. V blízkych dňoch bude človek pozerať na pozemku vhodné drevá, takže – kto chce, môže sa prísť podučiť a zabezpečiť si vhodný štep.

Agát má viditeľný biel (svetlejšie, redšie drevo pod kôrou), pajaseň s ružovým drevom má ho tiež jemne odlíšiteľný a jaseň ho má málo odlíšiteľný, čo ale neznamená, že by nebol. Takže aspoň časť bielu treba dať dole a teda mladý strom by mal mať dostatočnú hrúbku, dajme tomu – ako ruka – od zápästia po viac. Kôru neodlúpnite. Jaseň môžete rozštiepiť alebo rozrezať. Pozdĺžne, samozrejme, nezbierate drevo do pece, ale na luk. Agát je azda lepšie rozrezať lebo sa pri štiepaní krúti. Rozštiepené či rozrezané drevo viac vydrží. Okrem agáta a jaseňa možno použiť brest (tých je málo) , v minulosti aj tis (dnes je ich u nás ešte menej, sú chránené). Z kríkov – drienka a svíb. Tie nemusíte štiepiť, sú tenké.

Drevo ak neštiepite alebo nerozrežete, treba ho „olupeňovať“, teda ponarezávať kôru, aby schla. Kôru nezlúpať. To sa týka aj šípov, tie môžu byť aj z kríkov: : lieska, drienka, svíb, šíp… Ak chcete šípy štiepiť. alebo pozdĺžne rezať zo stromu, treba nechať štiepance mierne zoschnúť.

Hľadáte rovné drevo – na luk i na šípy. Dlhšie hľadať, menej rezať. Bez hrčí a výrastkov na prednej strane lučišťa (kde je hrot šípu). Ak je strom či krík mierne krivý, tak tak krivý, aby to vyhovoalo povahe luku.

Krúti sa nie len agát, ale i drienka, svíb a tis (konár) . Takže – je lepšie ho vyrezávať už z polosuchého ak nie zo suchého. Dokončievať ho treba za sucha.

Tie drevá, čo si ľudia odrežú v lete, sa nedajú pevnosťou porovnať s tými, čo budú odrezané teraz .

Na bežný luk je treba drevo dlhé aspoň 1, 40 m. Kratšie luky je dobré robiť so šľachovým spevnením.

Kto chce luk aj šľachovať a teda dosiahnuť krátky pružný luk, nech si zháňa šĺachy. Od chovateľov, poľovníkov, alebo mäsiarov. Šľachy ľudia nejedia a teda je to odpadová časť rozobratého zvieraťa. O tom, ako tie šľachy odobrať – človek poradí, keď sa niekto ozve.

V tomto roku budeme pracovať na výrobe lukov a šípov na dvoch podujatiach:

6. – 9. marca – kovanie mužskej sily – výroba lukov a šípov

5 – 12. júl – Remeselný tábor na medzi.

A – nejaké luky a šípy Člo prinesie na Gazdovskú obrodu na Zbojskú, kde v nedeľu môže byť lukostreľba. Zhromaždenie GAZDOVSKEJ OBRODY r. 25 – 10. ročník na Zbojskej

Žiarislav

Ak chcete podporiť ďalšie nahrávanie piesní, môžete svoju podporu zaslať na účet

Podporte nás 2 perc. z daní alebo inak: https://www.ziarislav.sk/spojenie/podpora/

Podujatia: Hromničné koncerty a Gazdovská obroda https://www.ziarislav.sk/podujatia/

Podporte našu redakciu a vedomecké vzdelávanie venovaním 2% z daní, poslaním daru, či trvalým príkazom.  TU sú podrobnosti